Kurs Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy

Cel kursu

Pola lawendy można spotkać praktycznie w całej Polsce, najpiękniej prezentują się w sezonie letnim.  Jest to roślina, która zachwyca zarówno mieszkańców obszarów wiejskich, jak i miast. Zapach lawendy i jej unikalny kolor wpływa na łagodzenie stresu, pomaga też zrelaksować się oraz wyciszyć.

Kurs na kierunku „Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy’’ skupia się na dostarczeniu kompleksowej wiedzy związanej z uprawą, przetwórstwem i różnorodnymi zastosowaniami lawendy.

Autorski program kursu ma na celu wyspecjalizowanie plantatorów lawendy, który obejmuje nie tylko uprawę roślin, ale także różnorodne dziedziny jej wykorzystania tj. medycyna, kosmetologia, farmacja, gastronomia.

Uczestnicy poznają nowe trendy i innowacyjne rozwiązania w tych obszarach oraz będą analizować aspekty związane z bezpieczeństwem, standardami jakości i regulacjami prawno-administracyjnymi. Zdobędą również wiedzę teoretyczną z zakresu gatunków, zastosowania pozyskiwanych surowców z lawendy oraz korzyści płynących z prowadzenia plantacji lawendy.

W ramach kursu poświęca się dużo uwagi zagadnieniom związanym z przetwórstwem lawendy. Uczestnicy nauczą się technik przerobu surowców roślinnych na różnorodne produkty lawendowe, takie jak olejki eteryczne, kosmetyki, suplementy diety czy preparaty medyczne. Zapoznają się również z metodami suszenia gałązek lawendy, a także z zagadnieniami dotyczącymi ich produkcji i sprzedaży.

Charakterystyka

1 rok 
Tryb: Online, niestacjonarne

Cena: 5 000 zł (przy wpłacie ratalnej 2 x 2 500 zł)
 4 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

Cena: 5 000 zł (przy wpłacie ratalnej 2 x 2 500 zł)
 4 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

KONTAKT

Dziekanat

22 599 44 56

kursy@ulu.edu.pl

Uczelnia Łukaszewski

ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1
02-777 Warszawa

Nasi wykładowcy

JUSTYNA PARGIEŁA – Specjalistka od dzikich roślin jadalnych, naturalnych kadzideł oraz fitoterapii w medycynie ludowej. Zafascynowana naturalną, roślinną, dawną kuchnią i używaniem roślin naturalnie występujących jako żywności. Używa ziół i żywic  jako kadzideł, w aromaterapii dymem. Od lat prowadzi warsztaty botaniczno – kulinarne z zakresu dzikich roślin jadalnych oraz kadzidlarstwa. Ukończyła studia podyplomowe z zakresu Ziołoznawstwa na Uniwersytecie Rzeszowskim, Towaroznawstwa Zielarskiego, Kosmetyków i Żywności Funkcjonalnej w PWSZ im. Pigonia w Krośnie, Psychodietetyki na WSNS w Lublinie. Zielarka – fitoterapeutka (2018), Naturopatka (2019). Ukończyła wiele różnorodnych kursów zielarskich. 

Twórczyni marki Dziczejemy, prowadzącej kursy i warsztaty kulinarne, kadzidlarskie i z zakresu edukacji zielarskiej. Terapeutka uwalniania emocji metodą Bradleya Nelsona. W swojej pracy z klientem łączy energię roślin z energią człowieka i jego emocjami. Od 2020 roku ekspertka Pytania na Śniadanie, gdzie regularnie propaguje bezpieczne i proste używanie ziół i dzikich roślin jadalnych. Autorka książki – Dziczejemy w Kuchni, czyli 24 rośliny, które mogą być Twoim pożywieniem.

dr hab. BEATA FORNAL-PIENIAK –

  • zawód: architekt krajobrazu
  • główne tematy badawcze dotyczą: roślinności, projektowania naturalistycznego, adaptacji terenów miejskich i wiejskich do zmian klimatu, preferencji respondentów w zakresie kształtowania terenów zieleni

prof. dr hab. EWA OSIŃSKA – jest absolwentką Wydziału Ogrodnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalności rośliny lecznicze. Głównym przedmiotem jej zainteresowań badawczych są roślinne surowce lecznicze oraz ich ocena fitochemiczna. Jest wykładowcą z zakresu agrotechniki roślin zielarskich i przyprawowych, oceny jakości surowców zielarskich, ochrony zasobów naturalnych roślin leczniczych i racjonalnego ich pozyskiwania. Uczestniczyła wielu sympozjach i konferencji naukowych, także międzynarodowych. Jest autorką ponad 180 oryginalnych prac twórczych i przeglądowych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym oraz popularnonaukowych z zakresu biologii, agrotechniki i fitochemii roślin leczniczych.

mgr BARBARA BYRKA-LEWANDOWSKA – Zielarka, absolwentka kursu zielarsko-medycznego z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, absolwentka MBA, mgr ekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego. Autorka książki: Ekologiczna uprawa roślin leczniczych. Poradnik praktyczny. Od roku 2018 prowadzi Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl, w którym własnoręcznie, ekologicznie bez chemii uprawia zioła, z których produkuje surowce kosmetyczne: hydrolaty i olejki eteryczne oraz wykonuje produkty rękodzielnicze, tradycyjne. Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, a obecnie uprawiane jest ponad 20 różnych gatunków roślin leczniczych.

Zajęcia terenowe

Adresaci

Kurs adresowany jest do osób:

  • zamierzających rozpocząć działalność w sferze upraw, przetwórstwa i zastosowań lawendy
  • prowadzących działalność w sferze upraw, przetwórstwa oraz zastosowań lawendy, którzy chcą poszerzyć i usystematyzować znajomość zagadnień związanych z tematyką studiów
  • zawodowo związanych z branżą medyczną, kosmetologią czy gastronomią, gdzie można wykorzystać lawendę jako roślinę
  • współpracujących z firmami prowadzącymi uprawę, przetwórstwo i zastosowanie lawendy
  • dla farmaceutów i konsultantów w dziedzinie lawendy
  • zamierzających poszerzyć wiedzę związaną z tematyką lawendy

Program kursu

Program kursu obejmuje m.in. zagadnienia związane z uprawą, przetwórstwem i zastosowaniem lawendy w Polsce i na świecie oraz historię zastosowania lawendy przez człowieka. Podczas kursu, dla zainteresowanych odbędą się także zajęcia na polach lawendowych pod opieką doświadczonych profesjonalistów z branży.

Zajęcia mają charakter teoretyczny i praktyczny, realizowane są we współpracy z ekspertami w dziedzinie uprawy, przetwórstwa i zastosowania lawendy.

Uczestnicy

Uczestnicy pracują bądź mogą podjąć pracę m.in. jako:

  • właściciel własnej plantacji lawendy
  • instytucjach naukowo-badawczych branży medycznej z zastosowaniem lawendy
  • specjalistycznych gospodarstwach rolnych uprawiających lawendę
  • zakładach produkcji kosmetyków
  • przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem produktów lawendowych

Uczestnicy otrzymują

Certyfikat ukończenia kursu wydany przez Uczelnię Łukaszewski