Kurs – Winiarstwo i cydrownictwo

Opis kursu

Kurs „Winiarstwo i cydrownictwo” jest dedykowany osobom zainteresowanym pogłębieniem swojej wiedzy na temat produkcji win owocowych oraz cydrów, a także zarządzania winnicami i sadami. Program kursu obejmuje szeroki zakres zagadnień związanych z uprawą winnic, drzew i krzewów owocowych, technologią produkcji wina i cydru, marketingiem oraz sprzedażą produktów winiarskich i cydrowniczych.

Podczas kursu uczestnicy zdobywają praktyczne umiejętności w zakresie oceny jakości surowców, projektowania winnic i sadów, prowadzenia procesu fermentacji i dojrzewania wina oraz cydru, a także identyfikacji i rozwiązywania problemów związanych z produkcją.

Uczestnicy kursu zdobędą solidne podstawy teoretyczne i praktyczne, które pozwolą im na skuteczne działanie w branży winiarskiej i cydrowniczej. Dzięki zdobytym umiejętnościom i wiedzy będą gotowi do podjęcia pracy jako winiarze, cydrownicy, menedżerowie winnic i sadów, specjaliści ds. marketingu win i cydrów lub otworzenia własnego przedsiębiorstwa.

Wzięcie udziału w tym kursie to doskonała okazja dla pasjonatów win i cydrów do rozwoju swoich umiejętności i poszerzenia wiedzy z zakresu ich produkcji. Program kursu zapewnia praktyczne doświadczenie oraz możliwość zdobycia cennych kontaktów w branży.

KONTAKT

Dziekanat

505 129 067

kursy@ulu.edu.pl

Uczelnia Łukaszewski

ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1
02-777 Warszawa

Cel kursu

Celem kursu „Winiarstwo i cydrownictwo” jest zdobycie kompleksowej wiedzy na temat produkcji zarówno wina, jak i cydru, poczynając od uprawy nie tylko winogron, ale również innych owoców, poprzez procesy fermentacji, aż do finalnego produktu. Kurs ma również na celu zdobycie umiejętności praktycznych w zakresie degustacji oraz oceny jakości wina i cydru. W trakcie kursu uczestnicy zdobędą cenne doświadczenie praktyczne w dziedzinie winiarstwa i cydrownictwa. Po ukończeniu kursu można będzie zostać profesjonalnym winiarzem lub cydrownikiem oraz otworzyć własną winiarnię lub cydrownię, produkując wysokiej jakości produkty, które będą cieszyć się uznaniem klientów na całym świecie.

Charakterystyka

1 rok / 2 semestry
Tryb: hybrydowy

Czesne: 5 000 zł (przy wpłacie semestralnej 2 x 2 500 zł)
4 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

Czesne: 5 000 zł (przy wpłacie semestralnej 2 x 2 500 zł)
4 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

Adresaci

Adresatami kursu „Winiarstwo i cydrownictwo” mogą być osoby związane z branżą winiarską i cydrowniczą, np. właściciele winnic, sadów, pracownicy winnic, winiarni oraz cydrowni, sommelierzy, handlowcy z branży alkoholowej, a także pasjonaci i osoby zainteresowane poszerzeniem swojej wiedzy na temat produkcji wina i cydru, degustacji oraz marketingu i zarządzania. Dodatkowo, kurs może być atrakcyjny dla osób chcących zająć się własnym biznesem winiarskim lub cydrowniczym, osób posiadających własne gospodarstwa sadownicze, a także dla osób związanych z naukami rolniczymi, gastronomicznymi czy ekonomicznymi, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę na temat tych branż.

Uczestnicy

Uczestnicy kursu „Winiarstwo i cydrownictwo” pracują bądź mogą pracować m.in. w:

  • Winnica, winiarnia lub cydrownia – osoba taka może pracować jako winiarz, cydrownik, enolog, technolog winiarski lub cydrowniczy, zajmując się uprawą owoców, produkcją wina i cydru oraz procesami fermentacji i butelkowania.

  • Sklep z winem lub cydrem – absolwent może pracować jako sommelier lub sprzedawca, doradzając klientom w wyborze odpowiednich produktów do potraw czy specjalnych okazji.

  • Restauracja – winiarz lub cydrownik może pracować w restauracji jako sommelier, specjalista od win i cydrów, dobierający odpowiednie produkty do dań serwowanych przez lokal.

  • Handel winem i cydrem – możliwe jest zatrudnienie w firmie zajmującej się importem i dystrybucją win oraz cydrów, gdzie osoba taka może pracować jako specjalista ds. sprzedaży lub marketingu.

  • Instytucje edukacyjne – jeśli osoba posiada kwalifikacje pedagogiczne, może nauczać w zakresie winiarstwa i cydrownictwa.

  • Organizacja imprez winiarskich i cydrowniczych – absolwent może pracować jako organizator imprez, degustacji win i cydrów czy szkoleń związanych z tymi produktami.

  • Badania i rozwój – osoba po ukończeniu kursu może także pracować w laboratoriach enologicznych i cydrowniczych, zajmujących się badaniami nad procesami produkcji wina i cydru, doskonaleniem technologii oraz tworzeniem nowych produktów.

Uczestnicy otrzymują

Certyfikat ukończenia kursu

W ramach kursu będą realizowane zajęcia praktyczne w zakładach produkujących wina oraz cydry.