Pola lawendy można spotkać praktycznie w całej Polsce, najpiękniej prezentują się w sezonie letnim. Jest to roślina, która zachwyca zarówno mieszkańców obszarów wiejskich, jak i miast. Zapach lawendy i jej unikalny kolor wpływa na łagodzenie stresu, pomaga też zrelaksować się oraz wyciszyć.
Studia podyplomowe na kierunku „Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy’’ skupiają się na dostarczeniu kompleksowej wiedzy związanej z uprawą, przetwórstwem i różnorodnymi zastosowaniami lawendy.
Autorski program studiów ma na celu wyspecjalizowanie plantatorów lawendy, który obejmuje nie tylko uprawę roślin, ale także różnorodne dziedziny jej wykorzystania tj. medycyna, kosmetologia, farmacja, gastronomia.
Słuchacze poznają nowe trendy i innowacyjne rozwiązania w tych obszarach oraz będą analizować aspekty związane z bezpieczeństwem, standardami jakości i regulacjami prawno-administracyjnymi. Zdobędą również wiedzę teoretyczną z zakresu gatunków, zastosowania pozyskiwanych surowców z lawendy oraz korzyści płynących z prowadzenia plantacji lawendy.
W ramach studiów podyplomowych poświęca się dużo uwagi zagadnieniom związanym z przetwórstwem lawendy. Słuchacze nauczą się technik przerobu surowców roślinnych na różnorodne produkty lawendowe, takie jak olejki eteryczne, kosmetyki, suplementy diety czy preparaty medyczne. Zapoznają się również z metodami suszenia gałązek lawendy, a także z zagadnieniami dotyczącymi ich produkcji i sprzedaży.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, poświadczone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych, pozwalające na zakup ziemi oraz ubieganie się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo.
W przypadku osób nieposiadających wyższego wykształcenia minimum I stopnia Uczelnia Łukaszewski oferuje kurs ,,Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy’’ po ukończeniu którego Uczestnicy otrzymują certyfikat.
JUSTYNA PARGIEŁA – Specjalistka od dzikich roślin jadalnych, naturalnych kadzideł oraz fitoterapii w medycynie ludowej. Zafascynowana naturalną, roślinną, dawną kuchnią i używaniem roślin naturalnie występujących jako żywności. Używa ziół i żywic jako kadzideł, w aromaterapii dymem. Od lat prowadzi warsztaty botaniczno – kulinarne z zakresu dzikich roślin jadalnych oraz kadzidlarstwa. Ukończyła studia podyplomowe z zakresu Ziołoznawstwa na Uniwersytecie Rzeszowskim, Towaroznawstwa Zielarskiego, Kosmetyków i Żywności Funkcjonalnej w PWSZ im. Pigonia w Krośnie, Psychodietetyki na WSNS w Lublinie. Zielarka – fitoterapeutka (2018), Naturopatka (2019). Ukończyła wiele różnorodnych kursów zielarskich.
Twórczyni marki Dziczejemy, prowadzącej kursy i warsztaty kulinarne, kadzidlarskie i z zakresu edukacji zielarskiej. Terapeutka uwalniania emocji metodą Bradleya Nelsona. W swojej pracy z klientem łączy energię roślin z energią człowieka i jego emocjami. Od 2020 roku ekspertka Pytania na Śniadanie, gdzie regularnie propaguje bezpieczne i proste używanie ziół i dzikich roślin jadalnych. Autorka książki – Dziczejemy w Kuchni, czyli 24 rośliny, które mogą być Twoim pożywieniem.
dr hab. BEATA FORNAL-PIENIAK –
prof. dr hab. EWA OSIŃSKA – jest absolwentką Wydziału Ogrodnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalności rośliny lecznicze. Głównym przedmiotem jej zainteresowań badawczych są roślinne surowce lecznicze oraz ich ocena fitochemiczna. Jest wykładowcą z zakresu agrotechniki roślin zielarskich i przyprawowych, oceny jakości surowców zielarskich, ochrony zasobów naturalnych roślin leczniczych i racjonalnego ich pozyskiwania. Uczestniczyła wielu sympozjach i konferencji naukowych, także międzynarodowych. Jest autorką ponad 180 oryginalnych prac twórczych i przeglądowych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym oraz popularno naukowych z zakresu biologii, agrotechniki i fitochemii roślin leczniczych.
mgr BARBARA BYRKA-LEWANDOWSKA – Zielarka, absolwentka kursu zielarsko-medycznego z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, absolwentka MBA, mgr ekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego. Autorka książki: Ekologiczna uprawa roślin leczniczych. Poradnik praktyczny. Od roku 2018 prowadzi Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl, w którym własnoręcznie, ekologicznie bez chemii uprawia zioła, z których produkuje surowce kosmetyczne: hydrolaty i olejki eteryczne oraz wykonuje produkty rękodzielnicze, tradycyjne. Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, a obecnie uprawiane jest ponad 20 różnych gatunków roślin leczniczych.
Studia adresowane są do osób:
Program studiów obejmuje m.in. zagadnienia związane z uprawą, przetwórstwem i zastosowaniem lawendy w Polsce i na świecie oraz historię zastosowania lawendy przez człowieka. Podczas studiów, dla zainteresowanych odbędą się także zajęcia na polach lawendowych pod opieką doświadczonych profesjonalistów z branży.
Zajęcia mają charakter teoretyczny i praktyczny, realizowane są we współpracy z ekspertami w dziedzinie uprawy, przetwórstwa i zastosowania lawendy.
Absolwenci pracują bądź mogą podjąć pracę m.in. w:
Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r.w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).
W przypadku osób nieposiadających wyższego wykształcenia minimum I stopnia Uczelnia Łukaszewski oferuje kurs ,,Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy’’ po ukończeniu którego Absolwenci otrzymują certyfikat.
Więcej informacji: https://www.ulu.edu.pl/kurs-uprawa-przetworstwo-i-zastosowanie-lawendy/
Zapisz się już dziś i uzyskaj świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uczelnię Łukaszewski.