Absolwenci studiów pracują bądź mogą pracować m.in. w:
-
Winnica lub winiarnia/cydrownia – osoba taka może pracować jako winiarz, cydrownik, enolog, technolog winiarski lub cydrowniczy, zajmując się uprawą owoców, produkcją wina i cydru, a także procesami fermentacji i butelkowania.
-
Sklep z winem lub cydrem – absolwent może pracować jako sommelier lub sprzedawca, doradzając klientom w wyborze odpowiednich produktów do potraw czy specjalnych okazji.
-
Restauracja – winiarz lub cydrownik może pracować jako sommelier, specjalista od win i cydrów, dobierający odpowiednie produkty do dań serwowanych przez lokal.
-
Handel winem i cydrem – możliwe jest zatrudnienie w firmie zajmującej się importem i dystrybucją win oraz cydrów, gdzie absolwent może pracować jako specjalista ds. sprzedaży lub marketingu.
-
Instytucje edukacyjne – jeśli osoba posiada kwalifikacje pedagogiczne, może nauczać w zakresie winiarstwa i cydrownictwa.
-
Organizacja imprez winiarskich i cydrowniczych – absolwent może pracować jako organizator imprez, degustacji win i cydrów czy szkoleń związanych z tą branżą.
-
Badania i rozwój – absolwent może także pracować w laboratoriach enologicznych i cydrowniczych, zajmujących się badaniami nad procesami produkcji wina i cydru, doskonaleniem technologii oraz tworzeniem nowych produktów.