Winiarstwo i cydrownictwo (UZYSKAJ KWALIFIKACJE ROLNICZE)

Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).

Opis studiów

Studia podyplomowe na kierunku winiarstwo i cydrownictwo są dedykowane osobom zainteresowanym pogłębieniem swojej wiedzy na temat produkcji win owocowych, cydrów oraz zarządzania winnicami i sadami. Program studiów obejmuje szeroki zakres zagadnień związanych z uprawą winnic, sadów oraz krzewów owocowych, technologią produkcji wina i cydru, a także marketingiem i sprzedażą produktów winiarskich i cydrowniczych.

Podczas studiów studenci zdobywają praktyczne umiejętności w zakresie oceny jakości surowców, projektowania winnic i sadów, prowadzenia procesu fermentacji oraz dojrzewania wina i cydru, a także identyfikacji i rozwiązywania problemów związanych z produkcją.

Absolwenci studiów na tym kierunku zdobędą solidne podstawy teoretyczne i praktyczne, które pozwolą im na skuteczne działanie w branży winiarskiej i cydrowniczej. Dzięki zdobytym umiejętnościom i wiedzy będą gotowi do podjęcia pracy jako winiarze, cydrownicy, menedżerowie winnic i sadów, specjaliści ds. marketingu produktów winiarskich i cydrowniczych lub otworzenia własnego przedsiębiorstwa.

Wzięcie udziału w tych studiach to doskonała okazja dla pasjonatów win i cydrów do rozwoju swoich umiejętności oraz poszerzenia wiedzy z zakresu ich produkcji. Program studiów zapewnia praktyczne doświadczenie oraz możliwość zdobycia cennych kontaktów w branży.

W przypadku osób nieposiadających wyższego wykształcenia minimum I stopnia, Uczelnia Łukaszewski oferuje kurs „Winiarstwo i cydrownictwo”, po ukończeniu którego Absolwenci otrzymują certyfikat.

Cel studiów

Celem studiów na kierunku winiarstwo i cydrownictwo jest zdobycie kompleksowej wiedzy na temat produkcji zarówno wina, jak i cydru, poczynając od uprawy nie tylko winogron, ale również innych owoców, poprzez procesy fermentacji, aż do finalnego produktu. Studia mają również na celu zdobycie umiejętności praktycznych w zakresie degustacji oraz oceny jakości wina i cydru. W trakcie studiów słuchacze zdobędą cenne doświadczenie praktyczne w dziedzinie winiarstwa i cydrownictwa. Po ukończeniu studiów można będzie zostać profesjonalnym winiarzem lub cydrownikiem oraz otworzyć własną winiarnię lub cydrownię, produkując wysokiej jakości produkty, które będą cieszyć się uznaniem klientów na całym świecie.

Charakterystyka

1 rok / 2 semestry
Tryb: hybrydowy

Czesne: 5 000 zł (przy wpłacie semestralnej 2 x 2 500 zł)
4 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

Czesne: 5 000 zł (przy wpłacie semestralnej 2 x 2 500 zł)
4 500 zł (przy wpłacie jednorazowej)

Adresaci

Adresatami studiów podyplomowych na kierunku winiarstwo i cydrownictwo mogą być osoby związane z branżą winiarską i cydrowniczą, np. właściciele winnic, sadów, pracownicy winnic, winiarni oraz cydrowni, sommelierzy, handlowcy z branży alkoholowej, a także pasjonaci i osoby zainteresowane poszerzeniem swojej wiedzy na temat produkcji wina i cydru, degustacji oraz marketingu i zarządzania. Dodatkowo, studia te mogą być atrakcyjne dla osób chcących zająć się własnym biznesem winiarskim lub cydrowniczym, osób posiadających własne gospodarstwa sadownicze, a także dla osób związanych z naukami rolniczymi, gastronomicznymi czy ekonomicznymi, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę na temat tych branż.

Absolwenci

Absolwenci studiów pracują bądź mogą pracować m.in. w:

  • Winnica lub winiarnia/cydrownia – osoba taka może pracować jako winiarz, cydrownik, enolog, technolog winiarski lub cydrowniczy, zajmując się uprawą owoców, produkcją wina i cydru, a także procesami fermentacji i butelkowania.

  • Sklep z winem lub cydrem – absolwent może pracować jako sommelier lub sprzedawca, doradzając klientom w wyborze odpowiednich produktów do potraw czy specjalnych okazji.

  • Restauracja – winiarz lub cydrownik może pracować jako sommelier, specjalista od win i cydrów, dobierający odpowiednie produkty do dań serwowanych przez lokal.

  • Handel winem i cydrem – możliwe jest zatrudnienie w firmie zajmującej się importem i dystrybucją win oraz cydrów, gdzie absolwent może pracować jako specjalista ds. sprzedaży lub marketingu.

  • Instytucje edukacyjne – jeśli osoba posiada kwalifikacje pedagogiczne, może nauczać w zakresie winiarstwa i cydrownictwa.

  • Organizacja imprez winiarskich i cydrowniczych – absolwent może pracować jako organizator imprez, degustacji win i cydrów czy szkoleń związanych z tą branżą.

  • Badania i rozwój – absolwent może także pracować w laboratoriach enologicznych i cydrowniczych, zajmujących się badaniami nad procesami produkcji wina i cydru, doskonaleniem technologii oraz tworzeniem nowych produktów.

 

Absolwenci otrzymują

  • Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uczelnię Łukaszewski
    jest zgodne z Rozporządzeniem MNiSW z dnia 12 września 2018 r., w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. 2018 poz. 1791)
  • Certyfikat ukończenia kursu*

*w przypadku osób nieposiadających wyższego wykształcenia minimum I stopnia Uczelnia Łukaszewski oferuje kurs ,,Winiarstwo i cydrownictwo ’’ po ukończeniu którego Absolwenci otrzymują certyfikat.

W ramach studiów będą realizowane zajęcia praktyczne w zakładach produkujących wina oraz cydry.

Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego,
o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).

Kwalifikacje rolnicze są warunkiem koniecznym do utworzenia gospodarstwa indywidualnego w drodze nabycia nieruchomości rolnej oraz głównym kryterium dostępu do środków finansowych z pomocy krajowej i unijnej na utworzenie oraz rozwój gospodarstwa rolnego.

KONTAKT

Dziekanat

22 599 44 56

505 129 067

podyplomowe@ulu.edu.pl

Uczelnia Łukaszewski

ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1
02-777 Warszawa

Zapisz się

Zapisz się już dziś i uzyskaj świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uczelnię Łukaszewski.